Toto bychom si měli dopřát
"Nic nás neposune na cesté vpřed lépe než zasloužená pauza" říkávala již na počátku 19.století Elizabetha Barrett Browingová. Jinými slovy: Bez důkladného a příjemného odpočinku je cyklodovolená na Labi jen polovičním zážitkem. Jedno je jasné: ten kdo se na své dovolené pohybuje několik hodin denně si může s čistým svědomím i něco dopřát. A kromě toho poznáte kraj nejlépe pokud ochutnáte něco z místní kuchyně. I když chutě bývají rozlišné, vždy se najde pro každého něco.
Čím by byla sebekrásnější dovolené bez zasloužené pauzy?
![Genuss_Biobaeckerei_Schmilka_Handbrot_Achim_Meurer Alles Bio und regional: Leckeres Handbrot vom Schmilkaer Mühlenbäcker](https://www.labska-stezka.cz/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/Genuss_Biobaeckerei_Schmilka_Handbrot_Achim_Meurer-1024x684-panorama.jpg)
„Ä Scheelch'n Hees'n“
Především Sasové milují a k tomu samozřejmě (alespoň) jeden kousek koláče.. Vyzkoušejte třeba vyhlášené vaječné řezy.
![Genuss_Eierschecke_Achim_Meurer Leckere Eierschecke](https://www.labska-stezka.cz/wp-content/uploads/2016/06/Genuss_Eierschecke_Achim_Meurer-1024x683.jpg)
Moře květů v regionu Altes Land
Kam oko pohlédne rostou jabloně, švestky a třešně: Region Altes Land je charakteristický ovocnářstvím. V čase, kdy stromy kvetou se region mění v moře květů. A stejně tak se vyplatí sem zavátat i během sklizně.
![Apfelpatenschaft <i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title="vom TV Landkreis Stade gestellt">vom TV Landkreis Stade gestellt</span>](https://www.labska-stezka.cz/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/Selbst-gepl-ckte-äpfel-mit-dem-Apfelkistenexpress-transportieren_Susanne-Seemann-1024x768-landscape.jpg)
Pivo a víno ...
... By se rozhodně nemělo vynechat při cestě na Labské stezce. Jak v Česku, tak i vNěmecku se rodí hrozny a pilně se vaří i pivo.
![TV_Elbland_Winzer_Kretzschmann_Meissen. <i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title="TV Elbland Dresden, Kretzschmann">TV Elbland Dresden, Kretzschmann</span>](https://www.labska-stezka.cz/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/TV_Elbland_Winzer_Kretzschmann_Meissen.-1024x838-panorama.jpg)
![Genuss_Biobrauerei_Schmilk_Tank_Achim_Meurer Blick auf die Maische in Schmilkas Biobrauerei](https://www.labska-stezka.cz/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/Genuss_Biobrauerei_Schmilk_Tank_Achim_Meurer-1024x684-landscape.jpg)
![Genuss_Biobrauerei_Schmilka_Achim_Meurer_3 Ein kühles Bier aus der Biobrauerei](https://www.labska-stezka.cz/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/Genuss_Biobrauerei_Schmilka_Achim_Meurer_3-1024x684-landscape.jpg)
Sůl ve vaší polévce
![Schönebeck, Kunsthof Bad Salzelmen <i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title="Matthias Röhricht">Matthias Röhricht</span>](https://www.labska-stezka.cz/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/Schönebeck-Kunsthof-Bad-Salzelmen_Schausieden-©-Matthias-Röhricht-683x1024-square.jpg)
By mohla např.pocházet ze solného okresu Salzland. Dobývání soli - oblíbeného ochucovadla - tu má dlouhou tradici.
K čemu se ještě používá sůl, jak přijdete k diplomu solivarníka – i to se můžete dozvědět při vašem putování po Labské stezce např. v Schönebecku/Bad Salzelmenu. Tam na unavené cyklisty mimo jiné čekají i nejstarší solné lázně v Německu.
![Schönebeck, Totes Meer-Salzgrotte <i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title="Sam Rey">Sam Rey</span>](https://www.labska-stezka.cz/wp-content/uploads/2016/05/Schönebeck_Totes-Meer-Salzgrotte-Bad-Salzelmen-2-©-Sam-Rey-1024x681.jpg)