Skip to content
mapa & GPS poloha  předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

Labská stezka opět zabodovala v prestižní anketě Radreiseanalyse

27.4.2022–10.7.2022

Již 24. reprezentativní průzkum německého cykloklubu ADFC Radreiseanalyse 2022 potvrdil vysokou oblibu Labské stezky a cykloturistiky u našich sousedů. Labská stezka se za rok 2021 umístila na druhém místě hned za cyklostezkou kolem řeky Wesery.

Anketa, které se zúčastnilo více než 10.000 německých cykloturistů, potvrdila i stoupající význam panevropské sítě dálkových cyklotras EuroVelo. Celá polovina z 10 nejpopulárnějších cyklotras Německa je zároveň i součástí tras EuroVelo (po Labské stezce např. vede část tras EuroVelo 4 a 7 či po Rýnské stezce trasa EuroVelo 15).

V roce 2021 vyrazili na cyklistickou dovolenou necelé 4 miliony Němců, což představuje ve srovnání s rokem 2020 téměř půlmiliónový nárůst. Zároveň Němci v loňském roce podnikli na 42 milionů jednodenních cyklovýletů. Přesto stále nebyly dosaženy hodnoty z let před pandemií koronaviru.

Celé čtyři pětiny respondentů uvádějí jako motiv své cesty poznávání zemí, regionů a lidí. Táhne i pohodová cykloturistika. Mezi cca 250 dálkovými cyklotrasami se těší největší oblibě říční stezky, které obsadily hned prvních 10 míst v žebříčku oblíbenosti mezi německými cykloturisty.

Pro naprostou většinu respondentů (70%) je klíčová při výběru stezky kvalita infrastruktury a pocit bezpečí na stezce (66%). Zároveň celých 42 % respondentů uvedlo, že pro svou cyklodovolenou použili elektrokola, což je nárůst oproti předchozímu roku o 10%. Téměř tři čtvrtiny respondentů jezdí díky využití elektokola delší denní etapy.