Skip to content
mapa & GPS poloha  předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

Další úseky Labské stezky v Pardubickém kraji budou hotové napřesrok

úseky: U, V

4.5.2020–8.7.2020

V Pardubickém kraji pokračuje výstavba Labské stezky. První etapa mezi Hradcem Králové a Vysokou nad Labem v délce 5 kilometrů byla otevřena v dubnu roku 2019. Aktuálně je v přípravě výstavba dalších úseků, a to jak mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, tak mezi Pardubicemi a Týncem nad Labem.

Aktuální informace o výstavbě poskytl radní Pardubického kraje René Živný. „Stezka mechu a perníku je součástí Labské stezky a Pardubický kraj každoročně přidává ze svého rozpočtu dvěma spolkům obcí, které ji stavějí, prostředky na výkup pozemků a přípravu dokumentace. Letos jsme na to vyčlenili 3,75 milionu korun z krajského rozpočtu. Od roku 2014 šlo na tyto účely dalších téměř 8,5 milionů korun,“ uvádí Živný.

„V současné době jsou v přípravě ke stavebnímu povolení další dva úseky, Vysoká n. L - Opatovice n. L., Dříteč - Němčice (až pod hrad Kunětická hora). Tady by se mělo stavět v letošní a příštím roce. Nejproblematičtější z hlediska pozemků je propojení Opatovice n. L. – Dříteč. Tam nyní probíhá výkup pozemků a stavba je naplánovaná až na roky 2022,2023,“ informuje radní.

Na přípravě výstavby Labské stezky se pracuje také mezi městy Pardubice a Týnec nad Labem. „Tento úsek má 34 kilometrů a tady se už zahájil výkup pozemků, a to v oblasti obce Řečany. Pokračovat se bude v úseku Chvaletice - Týnec nad Labem a dále od Řečan k úrovni obce Semín, kde je plánované přemostění Labe a vedení cyklotrasy po levém břehu řeky Labe,“ říká Živný a pokračuje: „Tady se musí investoři vypořádat s alternativním trasováním v oblasti Přelouče a s napojením Pardubic na Valy.“

Bližší informace naleznete v tiskové zprávě Pardubického kraje.