Skip to content
mapa & GPS poloha  předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

Odborníci na cykloturistiku a udržitelný cestovní ruch se sešli na česko-německé konferenci Labská stezka 2020

15.9.2020–31.12.2020

Ve dnech 14. - 15. 9. se v Roudnici n. L. uskutečnily dvě související akce, zaměřené na rozvoj cykloturistiky, cyklodopravy a šetrného cestovního ruchu. První z nich bylo Národní setkání aktérů cykloturistiky ČR a následovala Konference Labská stezka 2020. Obě akce propojovala komentovaná cykloexkurze po Labské stezce, spojená s plavbou lodí a ukázkou nových úseků stezky v Ústeckém kraji mezi Roudnicí n. L. a Hněvicemi.

Letošní turistická sezóna je zásadním způsobem ovlivněná pandemií koronaviru. Jednou z oblastí cestovního ruchu, které se navzdory tomu daří je cykloturistika. Během nouzových opatření stoupla dle dat z automatických sčítačů i míra využití jízdního kola jakožto dopravního prostředku ve městech ČR. I proto uspořádala Nadace Partnerství za podpory Ústeckého kraje v pondělí 14. 9. Národní setkání aktérů cykloturistiky ČR. Náplní setkání bylo představení možností financování výstavby a údržby cyklistické infrastruktury, marketingu dálkových cyklotras na regionální, národní a mezinárodní úrovni včetně spolupráce s agenturou CzechTourism i vznikající Vládní koncepce městské a aktivní mobility. Zástupci zúčastněných organizací se shodli zejména na potřebě koordinace rozvoje cykloturistiky i cyklodopravy a spolupráce klíčových aktérů na celostátní úrovni.

Po setkání následovala zážitková prezentace vzorového turistického produktu Labská stezka formou plavby lodí po Labi do Horních Počapel s následnou cyklojízdou zpět do Roudnice n. L. Účastníci navštívili nové úseky Labské stezky v Ústeckém kraji, které se právě dokončují a program prvního dne uzavřela prohlídka roudnického Informačního a dopravního centra Podřipska.

Úterý 15. 9. již bylo ve znamení česko-německé Konference Labská stezka 2020. Té se i přes aktuální omezení zúčastnilo více než padesát expertů na cykloturistiku a udržitelnou turistiku z ČR a Německa. Náplní letošní konference bylo kromě společného česko-německého marketingu Labské stezky hlavně téma ekologického provozu služeb v cestovním ruchu. Marketingová ředitelka Turistického svazu Saské Švýcarsko představila příklady fungujících ekologických certifikací ubytovacích a stravovacích služeb v Německu. Konferenci uzavřela ukázka fungování pražského hotelu s ekologickým provozem Mosaic House a návrh na zavedení ekologické certifikace služeb v ČR po vzoru Německa. Konference se konala s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti v rámci projektu „Zelená“ Labská stezka, Ústeckého kraje a společnosti CykloHub. Uspořádala ji Nadace Partnerství ve spolupráci s Destinační agenturou České středohoří v nově rekonstruovaném Kulturním domě Říp.

Koordinátorem Labské stezky v ČR je Nadace Partnerství a společně se třemi koordinačními místy v Německu a dalšími českými a německými partnery rozvíjí již od roku 2008 tento úspěšný cykloturistický produkt. Pro úspěch Labské stezky jsou však vedle silné a jednotné mezinárodní propagace klíčové také investice do infrastruktury stezky. „Labská stezka je jedním z nejlepších turistických produktů v Ústeckém kraji, což potvrzuje i řada místních i zahraničních ocenění. A právě v současné době může být ideálním lákadlem pro návštěvníky z celé republiky, protože nabízí možnost pohybu na čerstvém vzduchu v příjemném a rozmanitém prostředí, přitom v komfortním provedení a se stále rostoucí nabídkou gastronomie a dalších služeb a zážitků. Kraj do ní za deset let investoval více než 400 milionů korun a právě dokončované úseky propojí Ústecký kraj se Středočeským,“ řekl náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Zdeněk Matouš.

Labská stezka patří k nejoblíbenějším říčním stezkám v Evropě a letos slaví již 25 let své existence. Vede atraktivním prostředím koridoru řeky Labe od pramene v Krkonoších až k Severnímu moři u německého Cuxhavenu. Včetně odbočky do Prahy nabízí stezka 1.300 kilometrů jedinečného spojení historie, architektury a přírody.