Skip to content
mapa & GPS poloha  předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

Labská stezka nejoblíbenější cyklotrasou Německa za rok 2020

úsek: News – Detailseite

12.3.2021–13.6.2021

Česko-německá dálková cyklotrasa Labská stezka se stala opět nejoblíbenější cyklotrasou Německa. Zvítězila v každoročním průzkumu o cykloturistice v Německu (Radreiseanalyse 2021), pořádaném již 22 let německým cykloklubem ADFC, kterého se účastnilo téměř 11 tis. respondentů. Po dvouletém umístění na druhé příčce slaví Labská stezka již 15. vítězství v této největší německé anketě o cykloturistice. V oblíbenosti ji následuje další z říčních stezek - Weserská cyklostezka a třetí místo obsadila stezka podél Baltu.

Nejpopulárnější německou cyklistickou destinací je Bavorsko a nejoblíbenějším zahraničním cílem zůstává pro německé cykloturisty Nizozemí. Celkem podniklo v loňském roce cyklodovolenou s alespoň 3 přenocováními na 3,5 milionů Němců, přičemž 65% z nich bylo dálkových cykloturistů. Více než ¾ (78%) Němců (v ČR je to cca 72%) jezdí občas či pravidelně na kole na výlety, vloni tak uskutečnili na 464 mil. rekreačních výletů, což znamená nárůst o 41% oproti předkoronavirovému stavu v roce 2019. Trendem loňského roku byla s ohledem na aktuální situaci tuzemská dovolená a rekreace nedaleko místa bydliště a nárůst využití elektrokol (v Německu je aktuálně využívá 32% cykloturistů). Na 1,8 milionů Němců podniklo v roce 2020 svou vůbec první dovolenou na kole.

V Německu je na 265 dálkových cyklotras s délkou 78 tis. km a na 350 regionálních cyklotras s délkou 30 tis. km. V následujících 3 letech investuje Německo do výstavby sítě páteřních dálkových cyklotras D-Netz dalších 23 miliard Kč. Vedle atraktivní infrastruktury jsou důležitým faktorem úspěchu cykloturistiky také kvalitní služby pro cykloturisty. Německá certifikace ubytovacích a stravovacích turistických služeb Bett+Bike Ietos oslaví již 25 let od svého vzniku, a je tak nejdéle fungující certifikací svého druhu v Evropě.  V českém prostředí na stejném principu funguje již od roku 2006 certifikace Cyklisté vítáni.