Skip to content
mapa & GPS poloha  předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

V Ústí n. L. otevřena nová expozice „Naši Němci“

úsek: P

18.11.2021–31.5.2022

Symbolicky 17. 11. v Den boje za svobodu a demokracii otevřelo ústecké Collegium Bohemicum po letech příprav expozici k dějinám německy mluvících obyvatel českých zemí "Naši Němci". Výstava je umístěna celkem ve 20 místnostech a rozprostírá se asi na 1600 m2 v budově Muzea města Ústí nad Labem a je pro veřejnost přístupná po celý rok od úterý do neděle 9 - 18 h.

Návštěvníci v ní uvidí například barokní sochy zapůjčené z Národní galerie, lyže Emmericha Ratha, slavného německého sportovce, který se pokoušel zachránit Bohumila Hanče, nebo osobní předměty parašutisty Jaroslava Švarce, který se podílel na útoku na Reinharda Heydricha a padl v kostele v Resslově ulici. Součástí výstavy je také bunda atomové fyzičky Lilly Hornig, rodačky z Ústí nad Labem, která se podílela na vývoji atomové bomby, nebo kopie seznamu zachránce Židů Oskara Schindler.

Expozice, která se připravovala skoro deset let, je moderní a interaktivní. Hned v první místnosti návštěvník zhlédne krátký úvodní film, který pro výstavu režíroval Robert Sedláček. Některé předměty budou vystaveny jen dočasně jako např. jednoho z nejvzácnějších exponátů – originálu dopisu Franze Kafky, který budou moci návštěvníci vidět pouze jeden měsíc. Na jaře pak bude Collegium Bohemicum vracet Národnímu muzeu vzácnou madonu ze 13. století, která se nejspíše dostala do Čech spolu se dvorem Karla IV.

Výstavu slavnostně otevřeli ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek, předseda vlády Svobodného státu Sasko Michael Kretschmer, primátor města Ústí nad Labem Petr Nedvědický, velvyslanec Spolkové republiky Německo v ČR Andreas Kühne a ředitelé Česko-německého fondu budoucnosti Petra Ernstberger a Tomáš Jelínek.