Skip to content
mapa & GPS poloha předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

V Nymburce zprovozněna nová lávka přes Labe pro pěší a cyklisty

úsek: T

24.11.2021–31.7.2022

Novou architektonicky atraktivní dominantu získalo město Nymburk. Od slavnostního otevření v neděli 28. listopadu je v provozu zbrusu nová lávka přes Labe pro pěší a cyklisty, která vhodně propojuje Labskou stezku s polabskou levobřežní cyklotrasou CT 0019.

„Nová moderní lávka, která nahrazuje lávku z roku 1984, má být nejen krásná, ale především bezpečná a praktická pro každodenní život ve městě. Jejím autorem je profesor Jiří Stráský, s nímž se mohou lidé setkat ještě před samotným otevřením lávky v nymburské knihovně,“ uvedl starosta města Nymburk Ing. Tomáš Mach, Ph.D.

Na téměř 130 milionovou investici městu přispěl Státní fond dopravní infrastruktury významnou částkou 117,7 milionu Kč. Její míry jsou více než 228 metrů na délku, v nejvyšším bodě více než 7 metrů nad hladinou a délka středního dílu 72 metrů. Ocelová konstrukce doputovala ze Sokolova, mostovka s oblouky připlula na lodi.

Lávka je nepřehlédnutelnou dominantou města také v noci. Samotné osvětlení této stavby je rozděleno do dvou částí - oblouky a mostovka. Tyto dvě části mohou svítit společně, nebo je možné mít osvětlenou pouze mostovku. Osvětlení mostovky je navrženo v souladu s platnými normami tak, aby byl provoz na lávce bezpečný.

Mrkněte i na technické informace a podrobnosti o stavbě. Foto ve fotogalerii: Tomáš Kukal