Skip to content
mapa & GPS poloha předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

Rok 2020 přinesl Labské stezce rekordní zájem uživatelů

úsek: News – Detailseite

25.2.2021–20.6.2021

Na Labské stezce probíhá ve spolupráci s partnery z řad krajů na Labi dlouhodobě měření návštěvnosti. To zajišťuje koordinátor Labské stezky v ČR - Partnerství, o.p.s. pomocí automatických sčítačů umístěných na několika lokalitách v každém kraji (s výjimkou Pardubického).

Měření ukázalo, že loňský rok byl z hlediska návštěvnosti rekordní ve všech lokalitách v Královéhradeckém kraji. Oproti dlouhodobému průměru je nárůst mezi 10-30 procenty.

„Takový meziroční nárůst nebyl dosud na Labské stezce zaznamenán. Podepsalo se na něm jak jarní oteplení, tak protiepidemická opatření, kdy lidé více vyhledávali pobyt v přírodě. Například v dubnu a květnu převyšovala celková návštěvnost průměr minulých let více než dvojnásobně,“ říká radní Adam Valenta odpovědný za regionální rozvoj, granty a dotace.

Zdaleka se přitom nejedná jen o cyklisty – největší nárůsty jsou u pěších uživatelů cyklostezky. V lokalitě Smiřice se v dubnu počet pěších ztrojnásobil. To představuje zvýšení ze tří tisíc na téměř devět tisíc osob. Dvojnásobné počty chodců zaznamenal Kuks nebo Vysoká nad Labem.

U cyklistů byl průměrný nárůst v dubnu 41 procent, ve Věkoších dokonce 60 procent. V květnu byl největší nárůst ve Vysoké nad Labem – o 66 procent, v průměru pak 58 procent. V červenci nejvíc vzrostla návštěvnost v Kuksu – o 37 procent, v průměru to bylo o 23 procent.

Zdroj: tisková zpráva Královéhradeckého kraje