Skip to content
mapa & GPS poloha  předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

Exkurze ukázala rozvoj ekologických služeb v sousedním Sasku

26.8.2021–31.1.2022

Dvacítka odborníků na cestovní ruch - zástupců krajů, měst a podnikatelů na Labské stezce - vyrazila koncem srpna na odbornou exkurzi k německým partnerům do Saska. Akci zorganizovala v rámci projektu „Zelená Labská stezka“ , podpořeného Česko-německým Fondem budoucnosti, společnost Partnerství, o.p.s. v úzké spolupráci s Tourismusverband Saské Švýcarsko. Cílem exkurze byla výměna zkušeností a praktická ukázka příkladů dobré praxe v nabídce k životnímu prostředí šetrných turistických služeb v německé jižní části Labské stezky (Sasku).

 

První zastávkou byl komplex ekologických ubytovacích a stravovacích služeb Bio und Nationalparkrefugium Schmilka, který představil ucelenou nabídku pro hosty se zaměřením na udržitelnou turistiku. Ta je zde opravdu propracovaná - od příjezdu hostů veřejnou dopravou, přes programy aktivní turistiky, pestrou nabídku různých typů ubytování v certifikovaném biohotelu, penzionech či apartmány až po důsledné využívání místních zdrojů a surovin ve vlastní bio pekárně a pivovaru.

 

Dalším cílem exkurze byl statek Steingut v Königsteinu, který nabízí kromě domácí kuchyně z vlastních zdrojů (sýry, maso, nápoje) i zážitek z fungující zvířecí farmy v Labském údolí. V Pirně účastníky uvítal starosta města Klaus-Peter Hanke, který představil filosofii udržitelné turistiky ve městě a následně klimatický manažer města seznámil účastníky s konceptem udržitelné mobility města. Závěrem prezentovala koordinátorka Labské stezky v Sasku koncepci rozvoje udržitelné turistiky v celém území.