Skip to content
mapa & GPS poloha  předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

Novela zákona zvýší bezpečnost cyklistů na silnicích

úsek: News – Detailseite

14.4.2021–30.5.2021

Poslanci dnes schválili novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ta automobilistům mimo jiné nařizuje zachovat při předjíždění cyklistů boční odstup minimálně 1,5 metru. Podobná legislativa již platí např. v Německu, Španělsku nebo ve Francii a v dalších evropských zemích jako je Slovinsko, Maďarsko či Slovensko se její zavedení zvažuje.

Zákonnou úpravu, kterou předložil poslanec Petr Dolínek a inicioval právník Tomáš Kindl, podpořila i řada tuzemským cyklistickým organizací včetně České cyklistické federace a Českého svazu cyklistiky. Jejím cílem je zvýšení bezpečnosti cyklistů v silničním provozu. Tam, kde to bude možné, bude muset řidič při předjíždění dodržet vzdálenost 1,5 metru od cyklisty. V oblastech s omezenou rychlostí jízdy na 30 kilometrů v hodině má stačit metrová vzdálenost.

„Ze statistik ze vzájemných srážek cyklisty s motorovým vozidlem si těžké následky odnáší v 98 % případů cyklista. Cyklisté nejsou v provozu chráněni bezpečnostními prvky vozidla, jejich ochranou před zraněním při nehodě je prostorový odstup od jiných účastníků. Proto je tato novela, byť se to nezdá, pro zvýšení bezpečnosti cyklistů v provozu tak důležitá a pro její podporu spojilo síly hned několik cyklistických organizací a podporovatelů,“ říká Daniel Mourek z Nadace Partnerství.

Nový zákon dává policii do rukou nástroj, jak předejít případům, které dnes často končí vážným zraněním nebo dokonce smrtí. Schválený návrh s bočním odstupem 1,5 metru od cyklisty nezavádí nové pravidlo, pouze specifikuje pravidlo stávající. Bezpečný odstup totiž v zákoně již definován byl, ale ne konkrétně. Novela zákona teď putuje ke schválení do senátu.

Vzhledem k faktu, že v ČR vede cca 46% Labské stezky po silnicích a místních komunikacích, přinese navrhovaná úprava zákona zvýšení bezpečnosti i jejím uživatelům.