Skip to content
mapa & GPS poloha předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

Nová lávka pro cyklisty a chodce zprovozněna v Pardubicích

úseky: News – Detailseite, U

28.1.2021–31.5.2021

V Pardubicích mezi Rosicemi a Svítkovem je od prosince 2020 v provozu nová lávka pro cyklisty a chodce přes řeku Labe. Jedná se o velké zlepšení zdejší dopravní situace na Labské stezce, protože cyklisté doposud přejížděli řeku po zúženém mostku se semafory a kličkovali tak mezi auty. Doprava teď tady bude bezpečnější a uvolněnější.

Hned vedle lávky stojí původní jednostopý most, na kterém dopravu řídí semafory a po kterém vedla i Labská stezka. Denně po něm projede kolem 5000 aut a před zprovozněním lávky po něm jezdili také cyklisté a chodili pěší. Vzhledem k šířce původního mostu a provozu na něm zde často vznikaly konfliktní a krizové situace. Nová lávka na most přímo navazuje, původní most rozšiřuje a tvoří s ním jeden celek.

Lávka stála 41 milionů korun, z čehož 35 milionů korun získalo město z evropských dotací. Práce na její přípravě začaly již před osmi lety a samotná výstavba lávky pak v květnu 2020. Most, spojující pardubické městské části Svítkov a byl kvůli stavbě lávky několik týdnů zavřený.