Skip to content
mapa & GPS poloha  předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

Nárůst návštěvnosti Labské stezky během jarních koronavirových omezení

8.10.2020–31.12.2020

Letošní koronavirová omezení zásadním způsobem zasáhla celý sektor cestovního ruchu. Omezení otevírací doby se negativně podepsalo na návštěvnosti většiny turistických cílů v ČR, propady návštěvnosti eviduje i většina ubytovacích a stravovacích služeb. V době nouzového stavu a karantény spojené s omezením svobody pohybu, zavřenými školami a většinou obchodů, bez řady dalších služeb a se spoustou pracovníků převedených na „home office“ klesla nutnost i potřeba cestovat. A zároveň se změnila preference, pokud jde o jednotlivé druhy dopravy. Jednou z mála bezpečných možností trávení volného času na čerstvém vzduchu zůstala právě cyklistika.

Již několik let provádí společnost Partnerství, o.p.s. ve spolupráci s kraji pravidelný monitoring návštěvnosti Labské stezky automatickými sčítači v devíti lokalitách ve všech krajích s výjimkou Pardubického.

Na jednotlivých měřených profilech Labské stezky byl zaznamenán v období 1. 3. - 31. 5. 2020 značný nárůst počtu cyklistů ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. O cca 25% více cyklistů projelo lokalitami Velké Březno v Ústeckém kraji, Dolní Beřkovice ve Středočeském kraji a Kuks a Smiřice v Královéhradeckém kraji. Téměř poloviční nárůst cyklistů zaznamenaly sčítače z obcí Věkoše a Vysoká n. L. u Hradce Králové a o více než 60% vyšší počet cyklistů hlásí sčítač z Roudnice n. L. Bližší informace o návštěvnosti Labské stezky jsou dispozici na webu Měření návštěvnosti.

Aktuální počty uživatelů Labské stezky samozřejmě nevypovídají o celkovém propadu cestovního ruchu především pak o poklesu počtu zahraničních cykloturistů v ubytovacích zařízeních podél Labské stezky v letošním roce. Zejména ve velkých městech byl propad tržeb z cestovního ruchu značný.