mapa & GPS poloha předpověď počasí
TMGS, TV Elbland Dresden

Toto bychom si měli dopřát

"Nic nás neposune na cesté vpřed lépe než zasloužená pauza" říkávala již na počátku 19.století Elizabetha Barrett Browingová. Jinými slovy: Bez důkladného a příjemného odpočinku je cyklodovolená na Labi jen polovičním zážitkem. Jedno je jasné: ten kdo se na své dovolené pohybuje několik hodin denně si může s čistým svědomím i něco dopřát. A kromě toho poznáte kraj nejlépe pokud ochutnáte něco z místní kuchyně. I když chutě bývají rozlišné, vždy se najde pro každého něco.

Čím by byla sebekrásnější dovolené bez zasloužené pauzy?

Alles Bio und regional: Leckeres Handbrot vom Schmilkaer Mühlenbäcker
Achim Meurer, TVSSW

„Ä Scheelch'n Hees'n“

Především Sasové milují a k tomu samozřejmě (alespoň) jeden kousek koláče.. Vyzkoušejte třeba vyhlášené vaječné řezy.

Leckere Eierschecke
Achim Meurer, TVSSW

Moře květů v regionu Altes Land

Kam oko pohlédne rostou jabloně, švestky a třešně: Region Altes Land je charakteristický ovocnářstvím. V čase, kdy stromy kvetou se region mění v moře květů. A stejně tak se vyplatí sem zavátat i během sklizně.

Zdravé a čerstvě ovoce přímo ze dvora Hof – znáte něco lepšího? Ovoce na kraji cesty: Přirozeně roste spousta ovocných stromů přímo podél Labské stezky a vy si můžete natrhat plodů přímo na místě . Kde narazíte na podobné stromy se dozvíte např. hier.

Pivo a víno ...

... By se rozhodně nemělo vynechat při cestě na Labské stezce. Jak v Česku, tak i vNěmecku se rodí hrozny a pilně se vaří i pivo.

Sůl ve vaší polévce

<i class="fa fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title="Matthias Röhricht">Matthias Röhricht</span>
Matthias Röhricht

By mohla např.pocházet ze solného okresu Salzland. Dobývání soli - oblíbeného ochucovadla - tu má dlouhou tradici.

K čemu se ještě používá sůl, jak přijdete k diplomu solivarníka – i to se můžete dozvědět při vašem putování po Labské stezce např. v Schönebecku/Bad Salzelmenu. Tam na unavené cyklisty mimo jiné čekají i nejstarší solné lázně v Německu.