Skip to content
mapa & GPS poloha předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

Pardubice hostily mezinárodní konferenci o rozvoji Labské stezky a Národní setkání aktérů sítě dálkových páteřních cyklotras ČR.

úsek: U

26.10.2018–15.3.2019

Labská stezka je TOP evropskou dálkovou cyklotrasou a patří k nejkrásnějším a nejoblíbenějším říčním stezkám v Evropě. Udržení této skvělé pozice, další rozvoj produktu a směřování společného česko-německého marketingu - to byla stěžejní témata mezinárodní konference Labská stezka 2018, která se uskutečnila ve dnech 24. a 25. října v Pardubicích. Konferenci ve stejném místě předcházelo Národní setkání krajských cyklokoordinátorů k aktualizaci Cyklostrategie ČR a budoucí podobě sítě dálkových cyklotras ČR.

Již 11. česko-německá konference o budoucím marketingu Labské stezky se minulý týden konala v sídle krajského úřadu Pardubického kraje v Pardubicích. Na 70 účastníků z obou zemí z řad zástupců krajů, destinačních agentur, CzechTourism, měst a podnikatelského sektoru podél Labe, si během dvou dnů vyměnilo zkušenosti ze společného marketingu nejpopulárnější dálkové stezky ČR a Německa. „Pardubický kraj je atraktivní destinací pro cykloturistiku, podporuje marketing Labské stezky každoročně nejen finančně, ale pomáhá i s výkupy pozemků či hrazením projekčních prací.a rovněž přispívá na vybavení Labské stezky např. samoobslužnými cyklopumpami se stojany. Pokud se podaří vykoupit všechny potřebné pozemky, mohl by být úsek mezi krajskými metropolemi kompletní do roku 2021“ doplňuje René Živný, radní Pardubického kraje.

 Naši společnou snahou je posílit jednotnou značku Labská stezka / Elberadweg ve spolupráci s kraji, destinačními agenturami, důležitými obcemi, zájmovými sdruženími a podnikateli v rámci certifikace Cyklisté vítáni, dokončit značení stezky jednotným logem a přispět  k vytvoření dobře fungujícího turistického produktu a k navýšení ekonomického přínosu stezky a cykloturistiky pro české regiony. Právě němečtí kolegové jsou pro nás velkou inspirací. Hospodářské komory jsou iniciátory zlepšování kvality služeb, turistické agentury vytvářejí produkty, města a regiony zajišťují trvalé zlepšování infrastruktury a propagace. Konkurence v evropském měřítku roste a není to již jen Dunajská stezka, ale i další říční stezky jako třeba Rýnská stezka či stezka podél Loire,“  říká Daniel Mourek, koordinátor českého úseku Labské stezky z Nadace Partnerství a zároveň člen rady EuroVelo. K atraktivitám na trase Mourek dodává: „Důležité je kvalitní propojení s Prahou a bezpečná dostupnost až k prameni Labe, jehož návštěva je pro mnoho zahraničních turistů atraktivní sama o sobě.,“ doplňuje Mourek.

Partnery dvoudenní konference, jejíž součástí byla i projížďka po Labské stezce z Pardubic na Kunětickou horu a představení nového terminálu před hlavním nádražím v Pardubicích, byly Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Pardubický kraj, statuární město Pardubice, Nadace Partnerství, cyklopůjčovna ČD Bike a Průmyslová a Hospodářská komora IHK Magdeburk.

Labská stezka, kterou podle výsledků měření návštěvnosti projelo jen v letošní cyklistické sezóně u Hradce Králové již téměř 150.000 cyklistů, je dlouhodobě nejpopulárnější stezkou v Německu a je součástí sítě evropských tras EuroVelo 4 – Trasa Stření Evropou a EuroVelo 7 – Sluneční trasy spojující Nordkap s Maltou. Spolupráce s německými partnery na Labské stezce trvá již od roku 2008. Mezi produkty společného česko-německého marketingu patří Oficiální Cykloprůvodce po Labské stezce od pramene Labe po Cuxhaven (tzv. Handbuch), který v nákladu 260.000 distribuují partneři Labské stezky v Česku i Německu. Integrovanou nabídku celé labské stezky pak přináší i aktualizovaný česko-německý web www.labska-stezka.cz s českou, německou, anglickou a holandskou jazykovou mutací.

Součástí odborného programu bylo i Národní setkání aktérů páteřních dálkových cyklotras ČR, které se uskutečnilo 24. října rovněž v Pardubicích. Tématem setkání bylo vedle aktualizace národní Cyklostrategie ČR také budoucí podoba sítě dálkových páteřních cyklotras ČR. Setkání uspořádaly Nadace Partnerství a Asociace Měst pro cyklisty za podpory Ministerstva pro místní rozvoj ČR, statutárního města Pardubice a pardubického kraje. Nejvíce diskutovanou částí byly připravované technické podmínky značení cykliotras v ČR a identifikace produktů sítě dálkových páteřních cyklotras ČR. Zástupce národní turistické centrály CzechTourism na závěr setkání představil současný stav web portálu o aktivní turistice Česko jede.