Skip to content
mapa & GPS poloha  předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

Rekordní počet přepravených cestujících v Krkonošských cyklobusech

úsek: U

15.11.2018–25.1.2019

Letos po patnácté nejvyšší české hory brázdily Krkonošské cyklobusy koordinované Svazkem Krkonoše. Číslo přepravených cestujících poprvé překročilo přes 40 tisíc.

Na šesti trasách cyklobusů, včetně páteřní linky z Harrachova, přes Jilemnici, Vrchlabí, Janské Lázně, Svobodu nad Úpou, Pec pod Sněžkou, Horní Malou Úpu (Pomezní boudy) a zpět, bylo přepraveno rekordních 40 266 cestujících a 3 917 kol. Všechny spoje vykázaly nárůst cestujících v průměru o 1 200 osob. Linka cyklobusů z Hradce Králové do Vrchlabí a zpět, i když byla v provozu pouze o sobotách a v letních prázdninách ve čtvrtek, vykázala nárůst 388 cestujících. Podle dlouhodobého vyhodnocování se potvrdilo, že až každý desátý cestující má jízdní kolo.

Ze statistik na jednotlivých linkách je zřejmé, že návštěvníci, ale i obyvatelé regionu, využívají Krkonošské cyklobusy jako veřejnou hromadnou dopravu. Například ze Špindlerova Mlýna, který leží ve střední části, je Krkonošský cyklobus jedním z mála možných ranních přímých spojů do středisek na západě (Rokytnice nad Jizerou, Harrachov) i na východě Krkonoš, tedy do Janských Lázní a Pece pod Sněžkou.
Po skončení hlavní turistické sezony, resp. po letních prázdninách, všechny linky cyklobusů projíždí Krkonošemi během září už jenom ve čtvrtek, v sobotu a v neděli. Proto je nasnadě, aby byly, s ohledem na pokračující zářijovou turistickou sezonu, navýšeny počty jízdných dní, nebo nahrazeny jinými spoji.

Bližší informace naleznete na turistickém portále Krkonoš.