Skip to content
mapa & GPS poloha předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

Parkovací věže na Labské stezce ve Středočeském kraji

úsek: T

8.1.2019–25.4.2019

Jako houby po dešti rostou ve městech podél Labské stezky cyklověže na bezpečnou úschovu kol pro cyklisty a cykloturisty. Ti zde mohou kolo uschovat celodenně i s brašnami či helmou a vydat se "nalehko" třeba na prohlídku města či jeho okolí. Zatím poslední kompletně dokončená cyklověž na Labské stezce je v Poděbradech.

Poděbradská cyklověž je dle již ověřeného modelu umístěna na strategickém místě vedle autobusového a vlakového nádraží v blízkosti centra města. Do cyklověže, která je samostatným a bezobslužným parkovacím systémem, je možné najednou zaparkovat až 118 kol. Za umístění kola zaplatí lidé pět korun za 24 hodin, držitelé In-karty Českých drah mají parkování zdarma.

Samotná úschova i vyzvednutí trvá jen několik vteřin. Stačí přijet s kolem ke vstupním dveřím a najet s ním do vyhraněného prostoru. Po stisknutí tlačítka cyklověž vydá lístek s čárovým kódem a samoobslužný parkovací systém pak kolo ve věži umístí. Při vyzvednutí kola stačí načíst čárový kód, zaplatit poplatek za uschování ve výši 5 korun na den a automat mu kolo vydá zpět. Majitelé IN Karty Českých drah mají parkování ve věži zdarma.

Objekt je zajištěn kamerovým systémem, který je napojen na městskou policii. Ve věži mohou parkovat i dětská kola. Navíc je možné na kole nechat kompletní vybavení, helmu i případné cestovní cyklo brašny.

Parkovací cyklověž již je ve Středočeském kraji na Labské stezce k dispozici v Lysé nad Labem (zde chystají výstavbu již druhé věže) a ve fázi výstavby jsou věže v Kolíně a Čelákovicích.