Skip to content
mapa & GPS poloha předpověď počasí
<i class="fa-solid fa-camera" aria-hidden="true"></i><span title=" "> </span>

Nová parkovací věž na Labské stezce v Litoměřicích

úsek: P

6.8.2018–22.2.2019

V Litoměřicích byla otevřena první cyklověž v Ústeckém kraji na bezpečnou úschovu kol pro cyklisty a cykloturisty. Ti zde mohou kolo uschovat celodenně i s brašnami či helmou a vydat se na prohlídku města.

Cyklověž je umístěna na strategickém místě vedle autobusového a vlakového nádraží, nedaleko Labské stezky a v těsné blízkosti centra města. Jedná se o samostatný, bezobslužný parkovací systém s kapacitou 118 kol, který je v provozu 24 hodin denně.

Samotná úschova i vyzvednutí trvá jen několik vteřin. Cyklista, který si zde bude chtít uložit své kolo, přijede ke vstupnímu dveřím a najede s ním do vyhraněného prostoru. Stiskne tlačítko a vyzvedne si lístek s čárovým kódem. Samoobslužný parkovací systém pak kolo ve věži umístí. Při vyzvednutí kola stačí načíst čárový kód, zaplatit poplatek za uschování ve výši 5 korun na den a automat mu kolo vydá zpět. Majitelé IN Karty Českých drah mají parkování ve věži zdarma.

Objekt je zajištěn kamerovým systémem, který je napojen na městskou policii. Ve věži mohou parkovat i dětská kola. Navíc je možné na kole nechat kompletní vybavení, helmu i případné cestovní cyklo brašny. Součástí stavby je také veřejná mechanická pumpa „PRO CYKLISTOVU DUŠI“. Tou je možné dofouknout nejen jízdní kolo, ale také kočárek, invalidní vozík nebo koloběžku. Je umístěna poblíž vstupu.

Litoměřice výstavbou věže následovaly další města v České republice, která již zařízení používají, například Hradec Králové se dvěma cyklověžemi, Pardubice, Třinec, nebo Lysá nad Labem. Přerov pro velký zájem kolařů uvažuje o výstavbě druhé.